‘’5G Techritory’’ forums sniedz ieskatu 5G tehnoloģiju priekšrocībās Baltijas jūras reģionā

01.10.2018

 

Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forums ‘’5G Techritory’’ aktualizēja jaunās 5G tehnoloģijas potenciālu pasaulē un it īpaši Baltijas jūras reģiona valstu priekšrocības tās ieviešanā. Forums vienuviet pulcēja 700 augstākā līmeņa dalībniekus un industrijas pārstāvjus no visas pasaules, kuri dalījās savā pieredzē un prognozēs par 5G nākotni, kas jau šobrīd rada interesi ar daudzajiem risinājumiem kā sabiedrībai, tā uzņēmumiem. Forums noveda pie tādiem būtiskiem atskaites punktiem kā Digitālā Baltijas ceļa memoranda parakstīšanas starp trim Baltijas valstīm, kā arī LMT un Nokia pirmā klātienes testa 5G tīkla.

Foruma ietvaros Satiksmes ministrs Uldis Augulis kopā ar Igaunijas uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju ministru Renē Tammistu kopīgi parakstīja Baltijas valstu saprašanās memorandu par savienotās un automatizētās braukšanas un 5G tehnoloģiju attīstību Via Baltica koridorā, jeb Digitālā Baltijas ceļa, ko vēlāk parakstīs arī Lietuvas Transporta un komunikācijas ministrs Rokas Masjulis. Realizējot memorandā minēto, Lietuva, Latvija un Igaunija atbalstīs inteliģento transporta sistēmu pilota projektus sasaistē ar 5G mobilo sakaru tīkla paātrinātu izvēršanu uz Eiropas nozīmes autoceļa E67 maršrutā Tallina – Rīga – Kauņa – Lietuvas/Polijas robeža. Svarīgs apņemšanās elements ir nodrošināt tieši pārrobežu sadarbība, lai izveidotās sistēmas darbotos bez ierobežojumiem gan pierobežu rajonos, gan visā transporta koridora garumā.

Pirmo reizi Latvijā pasākuma ietvaros Latvijas Mobilais Telefons (LMT) sadarbībā ar Nokia un Intel demonstrēja pirmo klātienes testa 5G tīklu. Intel nodrošināja 5G mobilo testa platformu, lai garantētu 5G tīklam atbilstošas spektra, joslas, jaudas un nodošanas risinājumu specifikācijas. Papildus LMT demonstrēja arī citas uzņēmuma tehnoloģiskās inovācijas kā dronus, kas aprīkoti ar datorredzi un datordzirdi, kas attīstīti sadarbībā ar Rīgas Tehnisko Universitāti.

„Latvijā 5G prototīklu plānojam ieviest jau nākamā gada sākumā tiklīdz būs pieejamas 5G iekārtas. „5G Techritory’’ forums ļāva apkopot pasaules vadošo ekspertu pieredzi kā praktiski izmantot nākotnes mobilo sakaru tīkla priekšrocības. Tas arī veicināja izpratni par sadarbības nepieciešamību gan starp dažādu nozaru uzņēmumiem, gan arī starpvalstu līmenī,’’ skaidro Juris Binde, Latvijas Mobilā Telefona (LMT) prezidents un valdes loceklis.

Forums vienuviet pulcēja vadošos pasaules 5G industrijas spēlētājus – Eiropas politikas veidotājus, valsts amatpersonas, biznesa līderus, investorus, industrijas ekspertus, jaunuzņēmumus un akadēmiskos pārstāvjus, tostarp vairāk nekā 70 augstākā līmeņa runātājus no Eiropas, Āzijas un ASV. Forumā tika apspriestas tādas tēmas kā vispārējais 5G tīkla regulējums Eiropā un pasaulē, risināts jautājums par inovācijām 5G tīkla ietvaros un to finansēšanas iespējām, apkopotas idejas par 5G potenciālu kā globālam spēles noteikumu mainītājam daudzās nozarēs un ar to saistītajām iespējām radīt jaunus 5G biznesa modeļus, īpaši tādās nozarēs kā viedā pilsēta (smart city), viedā mobilitāte (smart mobility), viedā veselības aprūpe (smart healthcare) un ceturtā industriālā revolūcija (Industry 4.0), tas viss tika apkopots foruma norises laikā divu dienu garumā.

Forums veicināja potenciāli jaunu sadarbību veidošanu starp valdībām, pašvaldībām, biznesa atbalsta organizācijām, universitātēm, IKT uzņēmumiem un citiem partneriem, ‘’5G Techritory’’ kļūstot par jaunu un atvērtu platformu veselīgas 5G ekosistēmas attīstībai Baltijas jūras reģiona pārrobežu, starplīmeņu un starpnozaru sadarbībai, kas varētu kļūt par paraugu, veidojot Eiropas Gigabitu sabiedrību.

Kā foruma ietvaros atzina Eiropas Komisijas Sakaru tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektors Roberto Viola: „„5G Techritory’’ forums bija lieliska iespēja diskutēt ar visām ieinteresētajām pusēm par Eiropas 5G attīstību. Atklājām Eiropas 5G Observatoriju (European 5G Observatory), kas parāda, ka esam uz pareizā ceļa, bet vēl daudz kas ir jāpaveic, tai skaitā, ātri nodrošinot nepieciešamo frekvenču spektru. Es vēlētos arīdzan apsveikt Baltijas valstis ar memoranda parakstīšanu, tādējādi ieviešot Via Baltica 5G koridoru.’’

„Forums „5G Techritory’’ mums bija veiksmīgs. Bija prieks apmainīties ar viedokļiem un veidot kontaktus ar augsta līmeņa starptautisku organizāciju un uzņēmumu pārstāvjiem, kam ir liela ietekme 5G pasaulē. Rohde & Schwarz bija priecīgi veicināt sava viedokļa izklāstu par tādām 5G tēmām kā viedā pilsēta un viedā mobilitāte. Paldies organizatoriem par platformas nodrošināšanu. Mēs ceram pievienoties arī nākamajā „5G Techritory’’ forumā,’’ uzsvēra Anne Stefana, Rohde & Schwarz Tirdzniecības segmenta bezvadu komunikācijas viceprezidente.

„„5G Techritory’’ varētu kļūt par nozīmīgu darbības lauku laikā, kad Ziemeļvalstis un Baltijas valstis rāda ceļu 5G attīstībai. Es ticu, ka politiķiem un nozares pārstāvjiem no visa reģiona ir kopā jādiskutē par to, kas nepieciešams, lai veicinātu 5G attīstību. Lai vai kā, nākamajā „5G Techritory’’ forumā 2019. gadā organizatoriem vajadzētu uzlabot dzimumu līdzsvaru forumā. Es ceru redzēt daudz lielāku dzimumu līdzsvaru starp galvenajiem runātājiem, ekspertiem un moderatoriem,’’ savās domās dalījās Susanna Matsona, Zviedrijas Uzņēmējdarbības un inovāciju ministrijas direktora vietniece un Ziemeļvalstu Ministru padomes augsta līmeņa grupas priekšsēdētāja digitalizācijas jautājumos.

„„5G Techritory’’ ir skaidri pierādījis Latvijas vēlmi un kapacitāti būt 5G tehnoloģiju attīstības centrā. Forums bija veiksmīgs un tam ir labs potenciāls kļūt par iesaistīto pušu platformu, kur valdības, aģentūras un uzņēmumi var satikties, lai diskutētu un rastu risinājumus izaicinājumiem, ar ko saskaramies digitālajā vidē. Īpaši svarīgi, ka forums palīdz spēcināt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu pozīcijas dinamiskas un funkcionējošas 5G ekosistēmas radīšanā Baltijas jūras reģionā,’’ atzina Stefans Eriksons, Ziemeļvalstu Ministru padomes direktors Latvijā.

Vairāk nekā 700 foruma dalībnieki diskutēja par to, kā ar 5G tehnoloģijām sāksies jauns laikmets, kurā viss būt savstarpēji savienots viedajās pilsētās (smart city) un viedajā mobilitātē (smart mobility), kā tiks veidota jauna infrastruktūra, nodrošinot labāku dzīvi cilvēkiem un sabiedrībai kopumā. Tika apskatīts arī jautājums, kādi varētu būt sarežģījumi, kas būtu jāatrisina pirms tam. Galvenie secinājumi bija, ka 5G ir plašs lauks jauniem biznesa modeļiem, bet ir jāizpilda vairāki priekšnosacījumi pirms pilnīgas 5G tīkla ieviešanas publiskā un komerciālā lietošanā. Bez tam, 5G biznesa modeļi ir jāattīsta jau pirms plašākas sabiedrības iepazīstināšanas ar 5G tīklu, lai jauno tehnoloģiju varētu izmantot teju uzreiz tiklīdz tā pieejama. Diskusijas par dažādām tēmām uzsāka tādi eksperti kā „Qualcomm Incorporated” Eiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas (EMEA) reģiona prezidents Enriko Salvatori, Eiropas Komisijas Sakaru tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektors Roberto Viola, „Cisco” vecākais viceprezidents Pīters Karlstromers, „Nokia Corporation” Eiropas tirgus vecākais viceprezidents Markus Borčerts, „Huawei Technologies” 5G produktu līnijas prezidents Čaobins Jangs, „Telia Company AB” viceprezidente – globālo pakalpojumu un operāciju vadītāja vietniece un grupu tīklu vadītāja Gabriela Stīfa Šēmane un citi.

Forumu organizēja VAS „Elektroniskie sakari” ciešā sadarbībā ar Ministru prezidenta biroju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Ziemeļvalstu Ministru padomi, 5G Automotive Association (5GAA) un International Telecommunication Union (ITU), Latvijas Mobilo Telefonu (LMT) kā stratēģisko partneri, Cisco, Huawei, Qualcomm, Rohde & Schwarz, Eesti Meedia un citiem partneriem.