Baltijas valstu radiofrekvenču uzraudzības administrāciju mācības

09.09.2016

Augusta pēdējās dienās, senā Lietuvas pilsētiņā Pakruojis satikās Igaunijas, Latvijas un Lietuvas radiofrekvenču monitoringa aroda lietpratēji, lai savā starpā dalītos ar profesionālajām zināšanām, darba pieredzi un veiktu praktiskus radiofrekvenču mērījumus. Tādējādi, Lietuvas sakaru administrācija RRT (Communications Regulatory Authority of the Republic of Lithuania) turpināja Latvijas sakaru administrācijas VAS “Elektroniskie sakari” uzsākto praksi organizējot Baltijas valstu radiofrekvenču monitoringa speciālistu semināru.

Visas trīs Baltijas valstu, tā pat kā visu citu valstu, sakaru administrācijas, ņemot vērā ierobežotos cilvēku un tehnisko materialu resursus, ir ļoti ieinteresētas strādāt maksimāli efektīvi, ar progresīvām tehnoloģijām un kalt lielus, bet izpildāmus nākotnes plānus. Seviški svarīgi tas ir tādā nozarē kā radiofrekvenču monitorings, kas ir viena no dārgākajām komponentēm radiofrekvenču pārvaldībā, jo prasa augstas klases speciālistus, pieredzējušus ekspertus un specializētu aparatūru. Šādas tikšanās dod iespēju apmainīties ar teorētiskajām un praktiskajām zināšanām, prezentēt pētījumus radiofrekvenču jomā, plānot nākotnes attīstības plānus un “neizgudrot no jauna velosipēdu” vienatnē risinot problēmas un uzdevumus, kas kādam citam jau ir atrisināti.

Seminārs norisinājās senā ūdensdzirnavu ēkā ierīkotā konferenču zālē, kur omulīgi satilpa visu trīs valstu pārstāvji, un nepiespiestā darba atmosfērā stāstīja un rādīja sagatavotās prezentācijas par katras valsts izveidoto radiofrekvenču spektra pārvaldības sistēmu, tehnisko aprīkojumu monitoringa veikšanai, zinātniskajiem pētījumiem par mērījumu metodēm, priekšlikumiem CEPT darba grupām, LTE 800 ieviešanas pieredzi un citem jautājumiem, kas radās karstu diskusiju rezultātā. Tā kā no iepriekšējā semināra bija pagājuši jau divi gadi, daudz dažādu interesantu jaunumu no katras valsts bira kā no pārpilnības raga, jo, sekojot līdzi straujajai tehnoloģiju attīstībai, radiomonitoringa uzraugiem ir jāpilnveidojās tik pat ātri un vēl jābūt soli priekšā pārējiem.

Noteikti viens no interesantākajiem darba kartības punktiem bija “praktiskie mērījumi”. Lietuviešu kolēģi bija sagatavojuši gan teorētiskos aprēķinus, gan pamatojumu, gan praktiskā darba uzdevumu, kura laikā, visas trīs valstu komandas veica FM raidītāja elektromagnētiskā lauka līmeņa mērījumus.

Kā vienmēr prakse apstiprināja visu valstu speciālistu augstās kvalifikācijas un tehniskā nodrošinajuma līmeni - mērījumu rezultāti, neatkarīgi no iekārtas ražotāja, darba metodēm un lietainajiem laika apstākļiem, bija vienādi un izmantojami radiofrekvenču uzraudzības un plānošanas darbā.

Ar patīkamām emocijām noslēdzot šo semināru, vienojāmies par nākamo tikšanos pēc diviem gadiem Igaunijā, iespējams, vēl piesaistot Skandināvu valstu sakaru administrāciju labākos radiomonitoringa ekspertus.