Kas ir radio amatieris?

27.05.2016

Latvijā ir ap 300 aktīvu radioamatieru, kuri regulāri iziet ēterā un daļa no tiem piedalās sacensībās.

Radioamatieri pārstāv visdažādākās profesijas – tie ir gan radiostacijās strādājošie, gan cilvēki, kas radio klausās savā automašīnā, dodoties uz skolu vai darbu. Pēdējā laikā novērots, ka arvien lielāku interesi pievienoties radioamatieriem izrāda programmētāji un datorspeciālisti.

Kas ir radio amatieri?

Radio amatieris ir cilvēks, kuram ir plaša spektra interešu loks, kas saistīta ar radio, jo iespējas, ko darīt radioamatieriem, ir daudzpusīgas. Viena daļa radioamatieru nodarbojas ar raidīšanu, otra – ar montēšanu, citiem visvairāk interesē “lapsu medības” jeb radio pelengācija. Lapsu medības ir orientēšanās pēc radiosignāliem. No parastas orientēšanās tā atšķiras ar to, ka teritorijā ir izvietoti raidītāji un “mednieki”, izmantojot savas ierīces, mēģina tos atrast. Radioamatieru sakariem ir izdalītas vairākas frekvenču joslas. Lai uztvertu šajā joslā raidītos signālus, nepieciešama īpaša tehnika – antena, raidītājs, uztvērējs, kuras var iegādāties internetā vai bieži vien radioamatieri izgatavo paši. Ar šo iekārtu palīdzību radioamatieri cenšas iziet ēterā un nodibināt pēc iespējas vairāk sakaru vai sakarus ar pēc iespējas tālāku un eksotiskāku pasaules valstu radioamatieriem. Kā atzīst daži radioamatieri, pats interesantākais radioamatierismā ir iespēja nodibināt kontaktus ar cilvēkiem no pavisam ekskluzīvām valstīm, kurās dažkārt pat nav pieejams internets un ar kuriem citādā veidā saziņa nav iespējama.

Ko darīt, lai kļūtu par radioamatieri?

Lai nodarbotos ar šo hobiju, nav nekādu ierobežojumu ne dzimumam, ne vecumam, taču nepieciešams zināšanu kopums, kas jāapgūst vismaz pamata līmenī. Lai uzsāktu darbu ēterā, nepieciešams nokārtot radioamatieru eksāmenu. Lai apgūtu eksāmenam nepieciešamās zināšanas, VAS Elektroniskie sakari divreiz gadā rīko radioamatieru seminārus. Tuvākais radioamatieru seminārs notiks jau 2016. gada 5. aprīlī. Nākamais seminārs – oktobrī.

Plašāka informācija