Baltijas valstu elektroniskās komunikācijas un pastu regulējošo institūciju pārstāvji dalās ar savu pieredzi tirgus regulēšanas jomā ikgadējās sanāksmes laikā

17.10.2018

Baltijas valstu nacionālo regulējošo institūciju pārstāvju ikgadējā sanāksme notika Komunikāciju Regulējošajā Institūcijā (Communications Regulatory Authority) (RRT) no 2018. gada 23.-24. augustam. Sanāksmes apmeklētāji – Lietuvas, Latvijas un Igaunijas regulējošo institūciju pārstāvji – dalījās ar savu pieredzi svarīgākajās lietās attiecībā uz elektronisko komunikāciju un pasta tirgus regulēšanu un pārrunāja nacionālo tirgu paplašināšanās tendences un perspektīvas. 

Individuālo sesiju laikā Baltijas regulējošo institūciju eksperti pārrunāja svarīgākās lietas attiecībā uz regulējumu dažādās komunikācijas sektora jomās. Elektronisko komunikāciju sesijas laikā tika pārrunātas infrastruktūras regulēšanas īpatnības, īpaši komunikāciju kabeļu kanāli un piekļuve, kas nepieciešama elektronisko komunikāciju pakalpojumu nodrošināšanai, un tika kopīgota pieredze tīklu neitralitātes nodrošināšanas prasību praktiskajā ieviešanā. Tika pārrunāta katras no trim Baltijas valstīm gūtā pieredze gadu pēc tam, kad stājās spēkā princips nodrošināt ceļojošos eiropiešus ar “viesabonē kā mājās” iespējamību visā ES teritorijā. Tika pārrunātas tirgus izpētes aktualitātes; puses dalījās ar pieredzi ekonomiski-statistiskās tirgus analīzes veikšanā.

Pasta sesijā galvenais uzsvars tika likts uz universālo pasta pakalpojumu regulēšanu, un tika kopīgoti novērojumi par klientu tiesību aizsardzības jautājumiem un tirgus uzturēšanu.

Radiofrekvenču spektra sesija, kuru papildus triju Baltijas valstu regulējošo institūciju pārstāvjiem apmeklēja arī kolēģi no Polijas; tika pārrunātas aktuālākās lietas attiecībā uz radiofrekvenču plānošanu un turpmāku izmantošanu.  Visu valstu pārstāvji runāja par plānotajām izsolēm 700 MHz un 3.5 Ghz radiofrekvenču joslu piešķiršanai. Lietuvas pārstāvji informēja dalībniekus par  RRT veikto pētījumu par dažādu radio komunikāciju sistēmu savietojamību 1.5 GHz radiofrekvenču joslā, kurā tika pārrunātas idejas, kas nozīmīgas visām valstīm, kurām ir kopīga robeža ar Krievijas federāciju un Ukrainu.  

2019. gadā Baltijas regulējošo institūciju tikšanās notiks Latvijā. Tikšanās laikā veiktās prezentācijas ir pieejamas saitē https://www.rrt.lt/en/presentations/2018-2/.

 

Avots: www.rrt.lt