Latviju dzimšanas dienā var sveikt arī Morzes kodā šifrētā veltījumā

14.11.2018

Otrdien Ogres 1.vidusskolas 6.klašu skolēni piedalījās unikālā akcijā "Apsveikums Latvijai", kuras ietvaros bija jāatmin Latvijas futbola izlases Morzes kodā šifrēts veltījums Latvijai simtgadē.

Projekta "Apsveikums Latvijai" iniciators ir VAS "Elektroniskie sakari", kas jau ceturto gadu īsteno apsveikumu maratonu, aicinot skolēnus un Latvijas iedzīvotājus līdz 18. novembrim apsveikt Latviju tās simtgadē, izmantojot speciālu Morzes ābeces aplikāciju. 

Katru gadu akcijas organizatori viesojas kādā no Latvijas skolām. Šoreiz par akcijas norises vietu izvēlēta Ogres 1.vidusskola, kura pastāv gandrīz tikpat ilgi kā Latvijas valsts, jo nākamgad tā svinēs 100 gadu jubileju.

"Ogre ir viena no lieliskākajām Latvijas pilsētām, bet Ogres 1.vidusskola ir liela skola, kurā mācās daudz patriotiski noskaņotu skolēnu," organizatoru izvēli atklāja VAS "Elektroniskie sakari" sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Pastalniece. 

"Mēs esam ļoti priecīgi un pagodināti, ka akcijas organizatori izvēlējušies tieši mūsu skolu, lai šonedēļ sveiktu Latviju jubilejā. Šogad dažādās valodās un balsīs sveicam Latviju dzimšanas dienā, bet  šodien ir lieliska iespēja  saklausīt sveicienu Latvijai arī Morzes kodā. Sveiciens Latvijai ir arī sveiciens katram no mums katru dienu, katru nedēļu, katru mēnesi. Visu šo gadu izteiktie sveicieni ir uzmundrinājums un atbalsts mūsu kopīgajā Latvijas ceļā," pasākuma ievadā teica Ogres 1.vidusskolas direktors Igors Grigorjevs.

Akcijas nozīmīgumu pastiprināja arī viesi, kuri bija ieradušies pie Ogres 1.viduskolas skolēniem. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards savā uzrunā norādīja, ka Morzes kodam ir liela nozīme arī Latvijas vēsturē, jo to izmantoja mūsu senči cīņā par valsts neatkarību, aizstāvot Rīgu pirms 99 gadiem.

"Aicinu visus izmantot šīs akcijas doto iespēju un sveikt mūsu brīvo valsti simt gadu jubilejā, kā arī pārdomāt, ko mēs varam izdarīt savas valsts labā, lai nākamajos simts gados tā būtu vēl krāšņāka," sacīja K.Gerhards.

Arī Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis aicināja skolēnus novērtēt mūsu valsts dotās iespējas un mācīties, lai pavērtu jaunus apvāršņus.

VAS "Elektroniskie sakari" valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda atklāja, ka šim projektam ir divi mērķi – ne tikai domāt labas domas un apsveikt Latviju svētkos, bet arī popularizēt inženierzinātnes skolēnu vidū. J.Bārda pauda cerību, ka varbūt šī akcija ieinteresēs skolēnus un viņi vairāk pievērsīsies eksakto mācību priekšmetu apguvei.

Viesu uzrunām sekoja konkurss, kurā, izmantojot Morzes ābeci, bija jāatmin Latvijas futbola izlases veltījums Latvijai. Skolēni, kuriem izdevās veltījumu atšifrēt visātrāk, saņēma balvas.

Kā portālam "OgreNet.lv" atklāja direktora vietniece ārpusstundu darbā Dace Kābele, Ogres 1.vidusskolas skolēni, iedvesmojoties no  akcijas, ar Morzes kodu ne tikai sūta apsveikumus cits citam, bet arī piedalās labdarības projektā, ko organizē VAS "Elektroniskie sakari". Par katriem desmit apsveikumiem Latvijai tās simtgadē kūku cepēji dažādos Latvijas novados izceps kūciņu un uzdāvinās bērniem Latvijas bērnunamos.

 

Avots: ogrenet.lv