Neatbilstošu radioiekārtu iegāde var dāvināšanas prieku pārvērst par nepatīkamiem pārsteigumiem

Cilvēki viens otram dāvina uz Ziemassvētkiem kādu bezvadu ierīci
23.11.2022

Tuvojoties Ziemassvētkiem, VAS Elektroniskie sakari kā jau katru gadu īpaši aicina patērētājus būt vērīgiem un, pērkot dāvanās radioiekārtas, pirms to iegādes pārliecināties par preces atbilstību noteiktajām prasībām un par to lietošanas ierobežojumiem, lai dāvināšanas prieku nepārvērstu par nepatīkamu pārsteigumu.

Jāņem vērā, ka ne vienmēr Internetā (sevišķi ārzemju interneta veikalos) iegādājamās radioiekārtas atbilst Latvijas likumdošanā noteiktajām prasībām, proti, Ķīnas, ASV un Kanādas tirgum radītās iekārtas izmanto pavisam citu frekvenču joslu, kas Eiropā, tai skaitā Latvijā, paredzēta, piemēram, tikai un vienīgi publisko mobilo sakaru tīklu darbībai. Tieši izmantojamo frekvenču atšķirība radioiekārtu darbībā var būt iemesls radiotraucējumiem.

VAS ES apkopotā statistika par pēdējo gadu traucējumu pieteikumiem liecina, ka  procentuāli lielākā daļa no atklātajiem radiosakaru traucējumiem radušies tieši neatbilstošu radioiekārtu lietošanas dēļ. Īpaši var akcentēt 3 populārākos radiotraucējumu iemeslus. Šo iekārtu neatļauta vai nepareiza izmantošana visbiežāk ir bijis cēlonis radiosakaru traucējumiem mobilo sakaru tīklos:

  • Eiropas reģionam neatbilstošas vai nepareizi konfigurētas bezvadu videonovērošanas sistēmas (izmantojamas 2,4 GHz koplietošanas diapazonā);
  • Bezvadu atpakaļskata kameras jeb bezvadu videopārraides iekārtas autotransportam, t.sk. smagajam transportam un traktortehnikai. Runa ir par atsevišķi iegādājamām ierīcēm, ko parasti izmanto transportam, kurā šāda funkcija nav iebūvēta ražošanas procesā.  Arī šīs iekārtas darbojas koplietošanas frekvenču diapazonā;
  • DECT 6.0 standartā strādājošas iekārtas. Mājsaimniecībās biežāk sastopamā DECT ierīce ir radiotelefons ar bezvadu klausulīti un bāzes staciju, ko ērti izmantot, jo nelielā rādiusā ap to iespējams pārvietoties pa māju vai dārzu. Eiropā DECT iekārtās radiosakariem starp bāzi un klausuli izmanto satšķirīgu frekvenču joslu nekā ASV un Kanādas tirgum paredzētās DECT 6.0 iekārtas.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) publicētajiem datiem, pieaug tendence preces iegādāties internetā, t.sk. gan no Eiropas Savienības (ES), gan trešo valstu uzņēmumiem. Piemēram, dati liecina, ka 2019. gadā Latvijā pircēji vecumā no 16 līdz 74 gadu vecumam, iepērkoties internetā, vairāk nekā 20% gadījumu preces iegādājušies no trešo valstu uzņēmumiem. Palielinoties tirgū piedāvāto radioiekārtu skaitam un pieaugot tendencei veikt pirkumus tiešsaistē, sevišķi internetveikalos ārpus ES, pircējiem palielinās risks iegādāties preces, kas neatbilst noteiktajām būtiskajām prasībām. Tādējādi aizvien aktuālākam kļūstot arī tematam par radioiekārtu atbilstību un lietošanas iespēju Eiropas Savienībā un Latvijā.

VAS ES Atbilstības novērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Čamans norāda: ‘’Neatbilstošās iekārtas var radīt kaitīgus radiotraucējumus mobilajiem sakariem un citām radiosakaru sistēmām. Patērētājs, kuru piesaista radioiekārtu šķietami pievilcīgā cena un funkcionalitātes apraksts, iegādājoties un pēc tam lietojot neatbilstošas iekārtas, bieži vien neapzināti pārkāpj likumu. Tāda diemžēl ir radioiekārtu lietošanas ikdienas problemātika.’’

 

 

 

 

Diemžēl no skata uzreiz nevar pateikt, vai radioiekārta ir paredzēta lietošanai Latvijā un vai tā radīs traucējumus, tādēļ ar to tehnisko informāciju un lietošanas ierobežojumiem būtu jāiepazīstas vēl pirms to iegādes vai uzstādīšanas! Iekārtu izplatītāju pienākums ir sniegt patērētājiem visu vajadzīgo informāciju par iekārtu.

Par radioiekārtas atbilstību prasībām liecina vairāku pazīmju kopums. 

  1. Pirmkārt, ja iekārtai ir CE marķējums, tā jau ir viena no pazīmēm, ka ražotājs ir pārliecinājies, ka prece atbilst būtiskajām prasībām. CE zīme ir apliecinājums tam, ka ražotājs paredzējis radioiekārtas izplatīšanu Eiropas Savienībā. Ja minētā marķējuma nav, tad tādas iekārtas Latvijā lietot aizliegts;
  2. Otra pazīme ir precei pievienotā atbilstības deklarācija (Declaration of Conformity), kas apliecina tās atbilstību direktīvai 2014/53/ES (RED);
  3. Treškārt, radioiekārtai ir jābūt pievienotai lietošanas informācijai, kurā norādīti tās lietošanas nosacījumi un ierobežojumi.

VAS ES atgādina, ka tādu elektrisko, elektronisko vai radioiekārtu uzstādīšana vai lietošana, ja to darbība rada kaitīgus radiotraucējumus, ir administratīvs pārkāpums! Tāpēc aicinām ikvienu būt vērīgiem un, pērkot dāvanās radioiekārtas, pirms to iegādes pārliecināties par to atbilstību noteiktajām prasībām un to lietošanas ierobežojumiem.

Aicinām iepazīties arī ar infografiku ''Ieteikumi radioiekārtu iegādei''. Tā pieejama ŠEIT.