Norisinājās konsultāciju seminārs VAS ES klientiem par nākamās Pasaules Radiosakaru konferences (WRC-23) dienas kārtības (AI 1.5 un AI 1.2) jautājumiem

Paziņojums par konsultāciju semināru par WRC 23 jautājumiem
25.03.2022

VAS “Elektroniskie sakari” 25. martā plkst. 10:00 organizēja konsultāciju semināru par diviem nākamās Pasaules Radiosakaru konferences (WRC-23) dienas kārtības jautājumiem:

AI 1.5 – izskatīt spektra lietojumu un nepieciešamību pēc tā 470-960 MHz frekvenču joslā un apsvērt iespējamas reglamentējošas izmaiņas 470-694 MHz frekvenču joslā;

AI 1.2 – izskatīt 3 300-3 400 MHz, 3 600-3 800 MHz, 6 425-7 025 MHz, 7 025-7 125 MHz un 10,0-10,5 GHz frekvenču joslu identificēšanu starptautiskiem mobiliem telesakariem (IMT) tai skaitā iesējamu papildu sadalījumu mobilam dienestam uz primāriem nosacījumiem;

Seminārs norisinājās tiešsaistē.

Seminārā piedalījās VAS ES klienti - radiofrekvenču lietotāji. Daībnieku vidū bija arī ministriju un sakaru nozares pārstāvji, kā arī eksperti no SPRK, LVRTC, NEPLP.

Seminārā laikā dalībniekiem tika sniegta informācija par WRC-23 izskatāmajiem dienas kārtības jautājumiem, kā arī aktualitātes par CEPT un ITU veiktajiem pētījumiem, kā arī iespējamajiem apskatāmo radiofrekvenču joslu izmantošanas veidiem nākotnē. Tāpat semināra laikā bija iespējas saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem.

Pēc semināra VAS ES aicina semināra dalībniekus iesniegt viedokli par izskatāmajiem jautājumiem līdz 14. aprīlim, kas ļautu izzināt radiofrekvenču lietotāju nākotnes plānus un vajadzības, kā arī palīdzēs Latvijas nacionālās pozīcijas formulēšanai un tās pārstāvēšanai, gatavojoties WRC-23.

Šāda veida konsultāciju semināriem ir svarīga nozīme, lai VAS ES starptautiskā līmenī frekvenču pārvaldības procesā pārstāvētu valsts frekvenču spektra lietotāju intereses, tādējādi nodrošinot piekļuvi frekvenču spektra resursiem un kvalitatīvu elektronisko sakaru iespējamību.

Pasaules radiosakaru konferences (World Radiocommunication Conference) notiek ik pēc trim līdz četriem gadiem. Tās organizē Starptautiskās telesakaru savienības radiosakaru sektors (ITU-R). ITU dalībvalstu sakaru administrācijas tajās vienojas par nozarei būtiskiem lēmumiem, kas sekmē pasaules radiosakaru nozares attīstību turpmākajos gados. Šie lēmumi ir valstu augstākā līmeņa vienošanās radiofrekvenču spektra un satelītu orbītu savstarpēji saskaņotā izmantošanā.

Nākamā konference plānota 2023.gadā.