Parakstīti jauni nolīgumi par radiofrekvenču izmantošanu publiskajiem mobilajiem tīkliem Latvijas – Igaunijas pierobežā

25.04.2019

Šī gada, 23. - 24. aprīlī, Rīgā, VAS “Elektroniskie sakari” (VAS ES) telpās notika Latvijas un Igaunijas starpvalstu tikšanās par radiofrekvenču koordināciju, kā rezultātā tika parakstīti 7 nolīgumi.

Veicinot radiofrekvenču spektra efektīvu izmantošanu un nodrošinot jaunu radio tehnoloģiju ātru un regulētu ienākšanu mūsu ikdienas dzīvē, VAS ES eksperti sadarbojas ar citu valstu sakaru administrācijām un piedalās sakaru nozares starptautisko institūciju un organizāciju darbā.

Visciešākā sadarbība VAS ES ir ar tuvākajām robežvalstīm, jo uz valstu robežām ir jāpanāk abpusēji izdevīgi nosacījumi frekvenču izmantošanā lielam skaitam radioiekārtu. Tādēļ VAS ES uz Latviju uzaicināja Igaunijas sakaru administrācijas pārvaldes pārstāvjus, kā arī pārstāvi no Satiksmes ministrijas, lai noslēgtu starpvalstu nolīgumus par radiofrekvenču izmantošanu publiskajiem mobilajiem tīkliem Latvijas – Igaunijas pierobežā.

Darba rezultātā, tika parakstīti 7 nolīgumi, kas ļaus mobilajiem operatoriem ātrāk izvērst mobilo telefonu tīklus, tai skaitā arī 5G, pierobežā ar Igauniju 450, 800, 900, 1500, 1800, 2100, 2600 MHz joslās. Papildus tika sagatavoti 2 nolīgumu projekti par 5G lietošanu 1500 MHz joslā un MFCN lietošanu 3400-3800 MHz joslā. Visi šie noslēgtie nolīgumi būs pieejami publiski visiem interesentiem VAS ES mājaslapā.