Stājies spēkā VAS Elektroniskie sakari publisko maksas pakalpojumu jaunais cenrādis

Stājies spēkā VAS Elektroniskie sakari publisko maksas pakalpojumu jaunais cenrādis
04.02.2022

Ar 2022. gada 1. februāri stājas spēkā VAS Elektroniskie sakari (VAS ES) jaunais cenrādis jeb Ministru kabineta 2022. gada 1. februāra noteikumi Nr. 87 ''Valsts akciju sabiedrības ''Elektroniskie sakari'' publisko maksas pakalpojumu cenrādis''.

Tas nosaka VAS ES sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi un samaksas kārtību, kā arī tarifu korekcijas gadījumus un kārtību.

Jaunajā cenrādī paredzētas vairākas izmaiņas, kas saistītas ar elektromagnētiskās saderības (EMS) izcenojumiem un maksājumu piemērošanas kārtību. Daļa tarifu paliek nemainīgi, vai to izmaiņas ir nebūtiskas, tomēr atsevišķiem tarifiem veidojas pieaugums vai samazinājums.

Noteikumi paredz izmaiņas elektromagnētiskās saderības (EMS) izcenojumos platjoslas mobilo radiosakaru sistēmām, kuras, ņemot vērā atsevišķu frekvenču joslu izmantošanas uzsākšanu, nodotas platjoslas publisko mobilo radiosakaru pielietojumam.

Izcenojumi noteikti arī EMS nodrošināšanai satelītu zemes komponentei mobilajiem sakariem.

Ir noteikta maksājumu piemērošanas kārtība gadījumos, kad radiofrekvenču lietošanas tiesības tiek tālāknodotas vai koplietotas, kā arī noteikts minimālais EMS pakalpojuma sniegšanas periods, kas ir viena diena.

Tāpat atbilstoši izmaiņām nacionālajā radiofrekvenču plānā precizētas tās joslas, kurām piemēro pakāpenisko maksas pieaugumu.

Papildināta cenrāža 4. daļa, “Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas tehniskā projekta izskatīšana un akceptēšana” ar jaunu pakalpojumu “publiskā mobilo sakaru tīkla radiosakaru bāzes stacijas ierīkošanas projekts rekonstrukcijai, ja tiek mainītas antenas un radioiekārtas bez konstrukciju maiņas.”, kas nosaka pakalpojuma tarifu izskatot un akceptējot projektus, kuros tiek veikta bāzes stacijas rekonstrukcija.

Līdzšinējie Ministru kabineta 2018. gada 30. oktobra noteikumi Nr. 652 "Valsts akciju sabiedrības "Elektroniskie sakari" publisko maksas pakalpojumu cenrādis" savu spēku zaudē ar 2022.gada 31.janvāri.

Ar jauno VAS Elektroniskie sakari cenrādi var iepazīties šeit - https://ieej.lv/ZNTt0.

Jautājumu gadījumā lūdzam zvanīt pa tālruņiem – 67332179 vai 67332724, kā arī var sazināties ar mums e-pastā info@vases.lv.

Klientu ērtībai informāciju par cenrāža piemērošanu atsevišķi katram konkrētam sakaru veidam sagatavosim un VAS ES tīmekļa vietnē aktualizēsim tuvākajā laikā.