VAS Elektroniskie sakari eksperti TAIEX projekta ietvaros piedalās starptautiskā zināšanu un pieredzes apmaiņas misijā

Ilustratīvs attēls, kas ataino VAS ES kā eksertu savā jomā
30.04.2021

2021. gada 28.-29. aprīlī VAS Elektroniskie sakari eksperti Māris Aleksandrovs (Tehniskā departamenta direktors), Uldis Akmens (Radiofrekvenču uzraudzības nodaļas Radiokontroles dienesta galvenais speciālists) un Ilmārs Lazdiņš (Radiofrekvenču uzraudzības nodaļas Radiomonitoringa dienesta galvenais speciālists) piedalījās Eiropas Komisijas izveidotās sadarbības programmas TAIEX organizētā ekspertu misijā, kuras ietvaros dalījās savās zināšanās un pieredzē ar Gruzijas Nacionālā sakaru regulatora GNCC (Georgian National Communication Commission) pārstāvjiem par radiofrekvenču spektra uzraudzības nodrošināšanas jautājumiem un radiomonitoringa sistēmas ieviešanas mehānismiem un rīkiem. VAS ES ekspertu tikšanās ar Gruzijas sakaru regulatora pārstāvjiem norisinājās attālināti.

Projekta “Expert Mission on Frequency Management - Fixed and Mobile Monitoring Stations” mērķis un VAS Elektroniskie sakari misija šajā projektā - balstoties uz savu kompetenci un padziļinātajām zināšanām radiofrekvenču pārvaldības jomā, sniegt informatīvu atbalstu un vadlīnijas Gruzijas sakaru regulatoram, lai veicinātu mūsdienīgas, starptautiskām rekomendācijām atbilstošas radiofrekvenču uzraudzības sistēmas izveidošanu un ieviešanu Gruzijā.

Tikšanās laikā VAS ES eksperti Gruzijas kolēģiem sniedza ieskatu normatīvo aktu regulējumā un pamatprincipos, kuros balstīties, veidojot vai pilnveidojot radiofrekvenču uzraudzības sistēmu valstī. Tāpat iepazīstināja kolēģus ar savu pieredzes stāstu un izaicinājumiem, ar kādiem VAS ES sastapās 2011. gadā, uzsākot savu ceļu pretī mūsdienīgai, automatizētai un starptautiskajām prasībām atbilstošai frekvenču spektra uzraudzības sistēmai. Interese bija liela un jautājumu bija daudz. Paredzams, ka šīs pieredzes apmaiņas misijas rezultātā Gruzijas sakaru regulators izstrādās frekvenču spektra uzraudzības sistēmas attīstības stratēģiju savā valstī.

VAS Elektroniskie sakari valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda: “Liels prieks, ka VAS ES izveidotā Latvijas radiofrekvenču spektra uzraudzības sistēma ir kļuvusi par labu starptautiskās sadarbības piemēru citām valstīm. VAS ES izaugsme pēdējo 10 gadu laikā ir acīmredzama, uzkrātās teorētiskās un praktiskās zināšanas un pieredze ir tāda, ka varam savas zināšanas nodot tālāk”.

TAIEX ir Eiropas Komisijas izveidots Tehniskās palīdzības un informācijas apmaiņas instruments, kas sniedz atbalstu valsts pārvaldes iestādēm ES normatīvo aktu piemērošanā un dod iespēju dažādu valstu iestādēm, kuras darbojas vienā jomā, iepazīties un pārņemt citu valstu labo praksi. Ekspertu misijas ir viens no zināšanu pārneses un pieredzes apmaiņas modeļiem.