VAS “Elektroniskie sakari” strādā pie dronu izmantošanas risinājumiem radiofrekvenču spektra uzraudzībai

VAS ES saskata lielas priekšrocības no dronu sniegtajām iespējām, piemēram, jumtu – antenu apsekošanā, un līdzīgi kā citu Eiropas valstu Sakaru administrācijas strādā pie dronu izmantošanas risinājumiem spektra uzraudzībai
16.06.2020

Droni (bezpilota lidaparāts vai gaisa kuģis, kas var pārvietoties autonomi, bez cilvēku kontroles vai ārpus redzesloka) pastāv jau vairākus gadus un tos izmanto dažādiem mērķiem. Tomēr šīs ierīces pēdējā laikā ir kļuvušas īpaši populāras un to pielietojums strauji ir audzis. Tās ir vienas no vismodernākajām ierīcēm mūsdienu aeronautikas, elektronikas un robotikas nozarē.

Mēs saskatām lielas priekšrocības no dronu sniegtajām iespējām, jumtu – antenu apsekošanā, un līdzīgi kā citu Eiropas valstu Sakaru administrācijas, arī VAS “Elektroniskie sakari” strādā pie dronu izmantošanas risinājumiem spektra uzraudzībai. Tāpēc, pagājušā nedēļā, mūsu Radiofrekvenču uzraudzības nodaļas darbiniekiem, tika organizētas teorētiskās un praktiskās mācības, kurās iekļauti dronu izmantošanas likumdošanas aspekti, tehniskās nianses un veikta darbinieku apmācība darbam ar dronu. Praktisko mācību laikā, pieredzējuša instruktora uzraudzībā, VAS “Elektroniskie sakari” darbiniekiem bija iespēja pilotēt dronu, tādejādi apgūstot iemaņas, kas nepieciešamas lai nākotnē droši spētu veikt nepieciešamās funkcijas, kā arī gūtu ieskatu nepieciešamajām prasmēm, lai nokārtotu praktisko prasmju pārbaudi drona pilotēšanas atļaujas saņemšanai. Mūsu eksperti arī turpmāk plāno sadarboties ar mācību instruktoru, lai attīstītu drona pielietojumu radiofrekvenču spektra uzraudzībai.