VAS ES ar frekvenču monitoringa risinājumu SKUDRA piedalās demonstrācijā par 5G potenciālu autonomo militāro risinājumu lietošanā

23.09.2021

Šodien, 2021. gada 23. septembrī, VAS Elektroniskie sakari ar savu frekvenču monitoringa risinājumu SKUDRA piedalās demonstrācijā, ko ar Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku atbalstu Ādažu bāzē organizē “iMUGS” konsorcijs un mobilo sakaru un tehnoloģiju uzņēmums Latvijas Mobilais Telefons.

iMUGS projekta ietvaros tiks demonstrēts 5G potenciāls autonomo militāro risinājumu lietošanā. Demonstrācijas laikā kaujas laukam līdzīgos apstākļos tiks izspēlēti dažādi scenāriji, izmantojot bezpilota sauszemes transportlīdzekļus un citas progresīvas militārās tehnoloģijas. VAS Elektroniskie sakari uzdevums - demonstrēt radio frekvenču monitoringa rīka SKUDRA pielietojumu pretinieka elektroierīču atklāšanai.

“iMUGS” (integrated Modular Unmanned Ground System jeb integrētā modulārā bezpilota zemes sistēma) ir viens no Eiropas vadošajiem aizsardzības nozares projektiem, kurā, sadarbojoties 13 bezpilota, kiberdrošības, komandvadības, sensoru un citu inovatīvu risinājumu attīstītājiem no dažādām valstīm, tiek izstrādāta modulāra un pielāgojama bezpilota sistēmu arhitektūra.

“iMUGS” projekta ietvaros sadarbojas 13 bezpilota, kiberdrošības, komandvadības, sensoru un citu inovatīvu risinājumu attīstītāji no dažādām valstīm. VAS Elektroniskie sakari šajā projektā piedalās kā LMT partneris.

SKUDRA ir VAS Elektroniskie sakari izstrādāts mūsdienīgs rīks automatizēta frekvenču spektra monitoringa veikšanai, kas nodrošina vienlaicīgu monitoringu vairākos frekvenču diapazonos, mērījumu rezultātu uzkrāšanu, apstrādi, saglabāšanu un vizualizāciju, kā arī palīdz identificēt signāla avotu un noteikt raidītāja atrašanās vietu.

Šo produktu ir radījuši VAS “Elektroniskie sakari” inženieri.

2020. gada februārī SKUDRA ieguva vienu no prestižākajām balvām starptautiskā konkursā "Inovāciju kvalitātes balva 2019" kategorijā “Publisko pakalpojumu inovācija” kategorijā.

 

Plašāk par pirmo demonstrāciju ''iMUGS'' projekta ietvaros, kas norisinājās š.g. jūlijā - https://www.sargs.lv/lv/uznemejdarbiba-un-inovacijas/2021-07-02/imugs-konsorcijs-milrem-robotics-vadiba-veicis-projekta