5G Techritory laikā parakstīts memorands par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā

Organizāciju pārstāvji kas parakstīja memorandu par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā
19.10.2023

Lai veicinātu kvantu tehnoloģiju izaugsmi Latvijā, kvantu tehnoloģiju eksperti, zinātnieki, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares pārstāvji un politikas veidotāji (kopumā 11 organizācijas) 2023.gada 19.oktobrī parakstīja memorandu par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā. Memoranda parakstīšana notika starptautiskā foruma “5G Techritory” koprades pasākumā “Sagaidot kvantu ēru”, kas tika organizēts, lai veicinātu diskusiju starp politikas veidotājiem, zinātniekiem un nozares līderiem par kvantu tehnoloģiju ietekmi uz dažādām tautsaimniecības nozarēm, tostarp, par drošības un tehnoloģiskās attīstības izaicinājumiem.
Sadarbības memorandu parakstīja LU, LU Cietvielu fizikas institūta, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Elektroniskie sakari", Rīgas Tehniskās universitātes, SIA "Latvijas mobilais telefons", SIA "Tet", SIA "Mikrotīkls", Satiksmes ministrijas, Aizsardzības ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji.
Koprades pasākuma laikā eksperti diskutēja par dažādiem kvantu tehnoloģiju attīstības aspektiem, sākot ar valstu kvantu skaitļošanas iniciatīvu (QCI) projektiem līdz esošajiem kvantiskas atslēgu sadales (QKD) izvietojumiem un to reālajām lietojumprogrammām. Dalībniekiem bija arī iespēja gūt ieskatu jaunās tehnoloģijās, piemēram, no mērīšanas ierīcēm neatkarīgas kvantiskas atslēgu sadales tehnoloģijā.
Latvijā šobrīd tiek veidota kvantu tīklu infrastruktūra, ko nākotnē varēs izmantot ne vien tās veidotāji, bet arī IKT nozares pārstāvji. Paredzēts, ka kvantu tīkls Latvijā drošu pakalpojumu izmantošanai gan publiskā sektora institūcijām, gan arī komersantiem un privātpersonām būs pieejams jau 2025.gada nogalē.
Vienlaikus Latvijā tiek īstenots arī Nacionāla līmeņa kvantu komunikācijas infrastruktūras un tīklu izveides projekts ar mērķi atbalstīt zināšanas, prasmes, tehnoloģijas un idejas, kas saistītas ar kvantu fizikas teorijas praktiskiem pielietojumiem, kā arī citi projekti ar kvantu tehnoloģiju pielietojumiem.
Kvantu tehnoloģiju attīstībai Latvijā ir ievērojams izaugsmes un inovāciju potenciāls. Latvija veidojas par reģiona kvantu tehnoloģiju pētniecības un attīstības centru, tāpēc memorands ir būtisks solis pretī visu iesaistīto pušu vienotai izpratnei un ilgtspējīgai sadarbībai, zināšanu un pieredzes apmaiņai un tehnoloģiju aprobācijai industrijās.