Egils Levits min 5G Techritory forumu kā vienu no nozīmīgākajiem projektiem, kas veicinās Trīs jūru valstu reģiona izaugsmi

Egils Levits no skatuves uzrunā auditoriju
09.07.2021

8. jūlijā Sofijā, Bulgārijā tika atklāts Trīs Jūru samits un Biznesa forums, kurā, uzrunājot citu dalībvalstu prezidentus un pārstāvjus, E.Levits aicināja pievērst uzmanību Latvijas sasniegumiem 5G tehnoloģijās un aicināja klātesošos piedalīties 5G Techritory pasākumā kā vienā no nozīmīgajiem projektiem Trīs jūru valstu reģiona izaugsmei. Samitā Latviju pārstāv Valsts prezidents Egils Levits un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītā Latvijas uzņēmēju biznesa delegācija, kurā piedalās arī 5G Techritory programmas direktors Neils Kalniņš.

Nākamais samits un Biznesa forums 2022. gadā norisināsies Latvijā, tāpēc ir būtiski, ka jau šobrīd ne tikai izrādām gatavību uzņemt reģiona pārstāvjus pie mums, bet arī sniegt regulāru un praktisku ieguldījumu reģiona un Eiropas kopējā attīstībā. To apliecināja gan Valsts prezidents, gan 5G Techritory direktors Neils Kalniņš, uzrunājot valstu delegācijas Inovāciju paneļdiskusijā.  

‘’Jau četrus gadus mēs, VAS Elektroniskie sakari, veidojam ekosistēmu 5G tehnoloģiju attīstībai. Ir skaidrs, ka, veidojot ekosistēmu, ir svarīgi iesaistīt visas puses, jo veidot biznesu un radīt inovācijas - tā nav tikai uzņēmēju atbildība, tajā ir nepieciešama arī valdības iesaiste. Ir ārkārtīgi būtiski, domājot par nākotnes inovācijām TSI valstu reģionā un Eiropā kopumā, veidot ciešu sadarbību starp politikas veidotājiem, uzņēmējiem, zinātniekiem. Tieši 5G Techritory forumā mēs šīs iesaistītās puses vedam kopā, pie viena galda.’’ tā Neils Kalniņš.

 Paneļdiskusijas laikā tika uzsvērts, ka Eiropas vadošais 5G ekosistēmas forums ‘’5G Techritory’’ ir mērķtiecīgi un kvalitatīvi veidota vide, kurā veidot ciešu starptautisko sadarbību, lai paātrinātu tehnoloģiju attīstības procesus un veicinātu ekonomisko izaugsmi TSI valstu reģionā. Diskusijas dalībnieki apstiprināja nepieciešamību pēc platformas, ar kuras palīdzību vēl aktīvāk veicināt pārrobežu un starpsektoru sadarbību, veicināt zināšanu pārnesi un veidot kopīgus iniciatīvu projektus, un izteica gatavību sadarboties arī turpmāk.

Sarunas noslēgumā Neils Kalniņš aicināja pastiprināti pievērst uzmanību inovācijām likumdošanā, lai atbalstītu jaunu tehnoloģiju radīšanu un ieviešanu, un izmantot 5G Techritory kā platformu savstarpējai sadarbībai arī turpmāk. 

Inovāciju paneļdiskusijā piedalījās tādi pārstāvji kā Bulgārijas Ekonomikas ministrs,  Igaunijas uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju ministrs, Lietuvas Ekonomikas un inovāciju viceministre, Bulgārijas Izglītības un zinātnes ministrs, Polijas Digitālo lietu ministrs, Slovākijas Inovāciju un enerģētikas aģentūras izpilddirektors u.c.


Par “5G Techritory”

“5G Techritory” ir Eiropas vadošais 5G ekosistēmas forums, ko jau ceturto gadu organizē VAS “Elektroniskie sakari” sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un LMT. Šogad forums paplašinās mērogu un notiks vairākas dienas - no 22. līdz 25. novembrim. 

‘’5G Techritory’’ ir platforma 5G tehnoloģiju sekmīgai attīstībai un komercializācijai, ar mērķi sekmēt Eiropas ekonomisko konkurētspēju un izaugsmi. Forums pulcē viedokļu līderus, korporāciju vadītājus, zinātniekus un politikas veidotājus no visas pasaules. 2020. gada forumā piedalījās vairāk nekā 2050 dalībnieku no 107 valstīm un 202 augsta līmeņa runātāji no 32 valstīm. Pasākums saņēmis trīs starptautiskus apbalvojumus. 

Dalība forumā ir bez maksas. Nepieciešama iepriekšēja reģistrācija - www.5GTechritory.com

 

Pie raksta pievienotā foto autors - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja