Notiks Eiropas vadošais 5G ekosistēmas forums ''5G Techritory''

28.09.2023

5G Techritory ekosistēma - globāla platforma zināšanu nodošanai, efektīvai sadarbībai un tehnoloģiskai izaugsmei nacionālā un Eiropas līmenī – šogad jau sesto reizi pulcēs industrijas līderus, politikas veidotājus un tehnoloģiju vizionārus no visas pasaules, kuri ieskicēs tehnoloģiju attīstības virzību, diskutējot par nākotnes tīkliem, tehnoloģijām, pakalpojumiem, inovatīviem uzņēmējdarbības modeļiem, politikām un citām ekosistēmai aktuālām tēmām. 5G Techritory forums norisināsies no 18. līdz 19. oktobrim Rīgā un būs vērojams gan klātienē, gan tiešsaistē. 

Foruma laikā tiks aktualizēti tādi jautājumi kā, piemēram, 5G izmantošana aizsardzības un militārajā jomā, mākslīgā intelekta ietekme uz darba tirgu un nākotnes metaverse tehnoloģiju izmantošana rūpniecībā, veselības aprūpē un citās sabiedrībai nozīmīgās jomās. Lai arī 5G tīkls ir tā sākuma stadijā un tīri tehniski 6G tīkls vēl nepastāv, taču eksperti paneļdiskusijās jau spriedīs par 6G tīkla standartiem un ilgtspēju. Cita starpā uzmanības lokā būs arī jautājums par Latvijas vietu tehnoloģiju attīstības kartē, mēģinot atbildēt uz jautājumu, vai nākotnes digitālo tehnoloģiju perspektīvas veicinās Latvijas konkurētspēju? Kā arī jācenšas gūt skaidrība, kas un kā jādara Latvijai, lai iekļautos globālā inovāciju vērtību ķēdē.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietniece Laura Štrovalde: “Tehnoloģijas ir viegli mērogojamas, tādēļ risinot lokālus izaicinājumus bieži vien tiek radīti jauni produkti, kuri pārņem pasauli. Mūsu misija ir ar šīs konferences starpniecību veidot jaunas komandas, kuras strādā pie nākotnes tehnoloģijām. Tas stimulēs tādu projektu attīstību kā Rīga Metacity, mikročipu klāsters vai ūdenraža ieleja. Tās ir jomas, kurās mums ir zinātniskā kapacitāte un potenciāls nozīmīgu investīciju piesaistē”.

Šī gada 5G Techritory foruma virstēma ir 5G DARBĪBĀ (5G IN ACTION), tādejādi uzsverot iepriekš izteikto vīziju un prognožu īstenošanos realitātē, 5G tehnoloģijām kļūstot par neaizvietojamu elementu mūsdienu digitālajā pasaulē. Tehnoloģijas ātrums un uzticamība nodrošina izcilas iespējas ne tikai mūsu mobilajām sakaru ierīcēm, bet arī rada jaunus ceļus uz nākotnes digitālo transformāciju uzņēmējdarbībā, veselības aprūpē, izglītībā, transportā un citās nozarēs.

Valstis, kas piedāvā 5G infrastruktūru un inovācijas, kļūst pievilcīgas investīciju piesaistei un uzņēmējdarbības attīstības iespējām. Latvijas uzņēmumu konkurētspējas veicināšanai starptautiskajā vidē šī gada forumā akcenti tiks likti uz futūriskām digitālo tehnoloģiju perspektīvām, apskatot tādas tēmas kā metaverse (nākotnes internets; kibertelpa, kur apvienojas virtuālā un reālā pasaule) attīstība, Latvijas pienesums mikročipu attīstībā un nākotnes tehnoloģijas – 6G - potenciāls.

“Tehnoloģiju jomā nākotne notiek jau šodien. Inovācijas attīstās tik strauji, ka, tikai apsteidzot laiku, varam pastāvīgi paplašināt mūsu tehnoloģisko horizontu un saglabāt Latvijas inovāciju līdera pozīcijas starptautiskā mērogā. Konferencē runāsim par tēmām, kas jau kļuvušas par ikdienas realitāti, – 5G drošība un aizsardzība, mobilitāte un 5G Baltijas jūrā, Latvijas potenciāls mikročipu ražošanā, – kā arī nākotnes risinājumiem, kuru ieviešana un īstenošana sākas jau šodien, – Metaversa attīstība un digitālie dvīņi,” saka 5G Techritory stratēģiskā partnera LMT prezidents Dr. Juris Binde.

Pērn, foruma piektajā gadskārtā, īpaši nozīmīgs panākums bija nozares, zinātnes un ministriju pārstāvju parakstītie trīs saprašanās memorandi jeb Latvijas nacionālās iniciatīvas, kas paver iespēju mūsu uzņēmumiem un augstskolām pilnvērtīgi iesaistīties jaunu tehnoloģiju izstrādē un ieviešanā, paredzot metapilsētas (MetaCity) izveidi, ūdeņraža tehnoloģiju attīstības konsorcija izveidi, kā arī elektronikas ražošanai nepieciešamo mikročipu potenciālu.

Arī šogad foruma organizatori uzsver šo iniciatīvu sniegto iespēju būtisko pienesumu Latvijas ekonomikai un sabiedrībai kopumā, uzskatot tos par katalizatoru tehnoloģiju inovāciju attīstībai Latvijā. Inovatīva, uz misijas pieeju balstīta stratēģija ļaus Latvijai maksimāli palielināt savu pievilcību investoru acīs un iedzīvotāju labklājību.

“Viens no Latvijas ekonomikas transformācijas stūrakmeņiem ir augstas pievienotās vērtības industrijas attīstība. Latvijai mērķtiecīgi jāstrādā, lai iekļautos inovāciju vērtību ķēdē. Augstas pievienotās vērtības industrijā galvenā konkurences priekšrocība ir zinātniskais kapitāls. Šobrīd Latvijai ir lieliskas pozīcijas, lai piedāvātu savu potenciālu mikročipu attīstībai, kura segments turpina augt un tuvāko 10 gadu laikā sasniegs savu izaugsmes augstāko virsotni. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte 2023. gadā ir sasnieguši divus pasaules rekordus Datu Centru starpsavienojumu tehnoloģijās, izmantojot silīcija fotonikas čipus. Tas būtiski palielina pasaules partneru sadarbības interesi, kas šobrīd jāattīsta kā mikročipu industrijas attīstības pirmais posms Latvijā. Tā ir pirmā iespēja piesaistīt investīcijas zinātnes ietilpīgas darbības veikšanai, papildus piesaistot MVU, jaunuzņēmumus, zinātniskās institūcijas un investorus. Pēc esošajām aplēsēm, nodrošinot vienu darba vietu mikročipu jomā, tā veido astoņu augsti novērtētu speciālistu darba vietas saistītajās sfērās,” informē Oskars Ozoliņš, RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes profesors.

Forumā piedalīsies un par labās prakses piemēriem 5G tehnoloģijas izmantošanā diskutēs vadošie Frequentis, Nokia, Rohde & Schwarz  un citu uzņēmumu eksperti. Dalībnieku vidū būs arī Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons (Thierry Breton), kā arī citi nozīmīgi viesi, piemēram,  Ralfs Verners (Rolf Werner), NOKIA vadītājs Eiropā, OECD Digitālās ekonomikas politikas nodaļas vadītāja Odrija Plonka (Audrey Plonk), Weaver Labs vadītāja Marija Lema (Maria Lema) un Seizo Onoe (Seizo Onoe) - Starptautiskās telekomunikāciju savienības Telekomunikāciju standartizācijas biroja direktors. 

Īpaši nozīmīga būs foruma ietvaros plānotā Ukrainas delegācijas vizīte, kuras mērķis ir atraisīt abu valstu sadarbības potenciālu, cenšoties veidot ciešas partnerattiecības starp valdībām, akadēmisko vidi, NVO, uzņēmējdarbības atbalsta organizācijām un uzņēmumiem tādās jomās kā digitālā un savienojamības stratēģija, attīstība, akadēmiskās inovācijas un zaļās tehnoloģijas.

5G Techritory foruma saturam bez maksas sekot līdzi varēs interneta platformā, foruma daba valoda ir angļu. Lai piedalītos nepieciešama iepriekšēja reģistrācija - https://www.mittoevents.com/5g-techritory-2023/welcome-to-5g-techritory-2023 .

Reģistrācija mediju pārstāvjiem pieejama šeit: https://www.5gtechritory.com/media/  .

 


5G Techritory 2023 ir Eiropas vadošais 5G ekosistēmas forums, kas šogad notiks sesto gadu un to organizē VAS Elektroniskie sakari sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Starptautisko telekomunikāciju apvienību (ITU). Foruma stratēģiskais partneris ir Latvijas Mobilais Telefons un to atbalsta Ziemeļvalstu ministru padome un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF).

Pasākums saņēmis trīs starptautiskus apbalvojumus - divas "Amber Event Award" balvas ("GrandPrix" un labākais 2020. gada tiešsaistes pasākums) un prestižo "Virtual Events Institute Virtual & Hybrid Conference" apbalvojumu.