VAS ES 2022. gada 1. ceturkšņa statistika

22.04.2022

Radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujas

2022. gada 1.ceturksnī VAS Elektroniskie sakari (VAS ES), izskatot radiofrekvences piešķīruma lietošanas pieprasījumus, dažādos radiosakaru dienestos kopumā izsniedza 1403 atļaujas.

2022. gada 1.ceturksnī izsniegto radiofrekvences piešķīrumu lietošanas atļauju skaita procentuāls sadalījums pa radiosakaru dienestiem:

2022. gada 1.ceturksnī izsniegto radiofrekvences piešķīrumu lietošanas atļauju skaita procentuāls sadalījums pa radiosakaru dienestiem. Radiolokācija - 0,14% ; radioamatieru sakari - 2,92% ; apraide - 6,99% ; fiksētie sakari - 20,10% , Gaisa mobilie sakari - 2,71% ; Izplatījuma sakari - 0,07% ; Jūras mobilie sakari - 2,71%; sauszemes privātie mobilie sakari - 28,65%; sauszemes publiskie mobilie sakari - 35,71%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radiofrekvences piešķīrumu lietošanas atļauja dod tiesības izmantot frekvenču resursu pieprasītajai radioiekārtai atbilstoši atļaujā norādītajiem tehniskajiem parametriem un nosacījumiem un nodrošina radioiekārtas elektromagnētisko saderību ar esošajām un plānotajām radiosakaru sistēmām.

Izsniegto radiofrekvenču spektra lietošanas atļauju skaits ir atkarīgs no spektra lietotāju, aktivitātēm un elektronisko sakaru tīklu attīstības plāniem.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 453 VAS ES izsniedz šādas radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujas:

  • Uzstādīšanas atļaujas - dokumentus, ar kuriem atļauj uzstādīt radioiekārtu vai projektēt un ierīkot radiosakaru tīklu. Radioiekārtu atļauts ieslēgt tikai radioiekārtas regulēšanai. Uzstādīšanas atļauju izsniedz uz laiku, kas nepārsniedz sešus mēnešus.
  • Pagaidu atļaujas - dokumentus, ar kuriem atļauj lietot radioiekārtu ar pagaidu radiofrekvences piešķīrumu un citiem pagaidu nosacījumiem, lai pārbaudītu radioiekārtas darbību un elektromagnētisko saderību reālos apstākļos. Pagaidu atļauju izsniedz uz laiku, kas nepārsniedz gadu.
  • Lietošanas atļaujas - dokumentus, ar kuru atļauj radioiekārtas vai radiosakaru tīkla pastāvīgu ekspluatāciju. Lietošanas atļauju izsniedz uz laiku, kas nepārsniedz SPRK un NEPLP piešķirto radiofrekvenču lietošanas tiesību derīguma termiņu, vai uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus.
  • Īstermiņa atļaujas - dokumentus, ar kuru atļauj īslaicīgu radioiekārtas lietošanu, tās darbības demonstrāciju vai izmēģinājumus. Īstermiņa lietošanas atļauju izsniedz uz laiku, kas nepārsniedz sešus mēnešus.

Pagājušā gada nogalē tika izsolītas 700 MHz joslas lietošanas tiesības. Trīs pamatjoslu (700 MHz FDD) lietošanas tiesības stājās spēkā šā gada 1. februārī. Jau ar pirmo lietošanas tiesību dienu komersanti pieteica un uzsāka jauniegūtā, 5G tīkla izvēršanai paredzētā frekvenču diapazona izmantošanu. No 2022. gada 1. februāra līdz 31.martam VAS ES ir izsniegusi jau 40 radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujas darbam 700 MHz joslā.

VAS Elektroniskie sakari Radiofrekvenču plānošanas departamenta direktors Rinalds Ritmanis norāda: “694–790 MHz jeb 700 MHz frekvenču josla ir piemērota platjoslas bezvadu pārraides sistēmu izmantošanai, pateicoties šim frekvenču diapazonam piemītošajiem labvēlīgajiem radiosignāla izplatīšanās parametriem un datu pārraides apjoma potenciālam. Šīs joslas izmantošana dod iespēju mobilo sakaru operatoriem realizēt mobilo tīklu pārklājuma palielināšanu, sevišķi lauku apvidū, nodrošinot lietotājiem ātrāku mobilā interneta ātrumu un plašāku 5G pārklājumu, kas savukārt ir būtisks priekšnoteikums inovatīvu pakalpojumu attīstības veicināšanā.”

 

Radiofrekvenču piešķīrumu starptautiskā koordinācija

Radiofrekvences piešķīruma lietošanas pieteikumu izskatīšanas ietvaros veikta radiofrekvenču piešķīrumu starptautiskā koordinācija un notifikācija. 2022. gada pirmo 3 mēnešu laikā koordinācijai nosūtīti 39 piešķīrumi un Latvijas pusē koordinēti 125 ārvalstu iesūtītie frekvences piešķīrumu pieprasījumi. Frekvenču piešķīrumu koordināciju veic, lai novērstu savstarpēju kaitīgo radiotraucējumu rašanos ar kaimiņvalstu radioiekārtām Latvijas pierobežā.

 

Radiotraucējumu pieteikumu izskatīšana

1.ceturkšņa ietvaros saņemti 49 pieteikumi par radiosakaru traucējumiem. Saskaņā ar Elektronisko sakaru likumu VAS ES pārbauda pieteikumus par kaitīgiem radiotraucējumiem, noskaidro radiotraucējumu iemeslus un operatīvi veic darbības traucējumu novēršanai. 76% no pārskata periodā saņemtajiem pieteikumiem bija par radiosakaru traucējumiem sauszemes mobilajā radiosakaru dienestā, 8% - gaisa satiksmes mobilajā dienestā un pārējie – citos radiosakaru dienestos. Biežākie radiotraucējumu iemesli: bojātas radioiekārtas un sistēmas, radioiekārtu izmantošana bez individuālas radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujas, koplietojamas atļaujas nosacījumu neievērošana un prasībām neatbilstošu radioiekārtu izmantošana.

2022. gada 1.ceturksnī izskatot informāciju par Latvijā lietošanai paredzētajām radioiekārtām, neatbilstības konstatētas 11 iekārtu modeļiem. Par neatbilstošām radioiekārtām uzskatāmas tādas iekārtas, kas neatbilst direktīvai 2014/53/ES (RED), piemēram, iekārta nav marķēta ar CE zīmi vai nav pieejama atbilstības deklarācija, un kuras nav paredzētas lietošanai Eiropas Savienībā. Šādu iekārtu lietošana var radīt kaitīgus traucējumus citām sakaru sistēmām. VAS ES norāda, ka, lai izvairītos no situācijām, kad iegādātās radioiekārtas izraisījušas radiotraucējumus, patērētājiem ir jābūt īpaši vērīgiem un pirms radioiekārtas iegādes vai uzstādīšanas jāiepazīstas ar tās tehnisko informāciju un lietošanas ierobežojumiem.

 

Radiofrekvenču spektra uzraudzības aktivitātes

2022. gada 1.ceturksnī apsekotas 314 radioiekārtu uzstādīšanas vietas, un apsekošanas rezultātā pārbaudīta 5901 radioiekārta. Šādas apsekošanas nodrošina VAS ES aktuālu informāciju par faktiskā stāvokļa atbilstību radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujā iekļautajiem nosacījumiem, kā arī samazina radioiekārtu savstarpējo traucējumu rašanās iespējamību. Lai vēl efektīvāk veiktu augstos torņos un grūti sasniedzamās vietās uzstādīto radioiekārtu apsekošanu, tuvākajā laikā VAS Elektroniskie sakari plāno radioiekārtu apsekošanai un radiofrekvenču spektra parametru mērīšanai izmantot dronu.

 

Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas tehnisko projektu akceptēšana

Šī gada 1.ceturkšņa ietvaros kopumā izskatīti un akceptēti 86 radiostaciju ierīkošanas tehniskie projekti, no kuriem 50 - par publisko mobilo sakaru bāzes staciju ierīkošanu un 36 projekti par radioreleju līnijām vai cita veida radiosakaru tīkliem. Atgādinām, ka kopš 2022. gada 1. marta saskaņā ar 15.03.2022 MK noteikumiem visi elektronisko sakaru ierīkošanas tehniskie projekti jāiesniedz Būvniecības informācijas sistēmā (BIS).

 

Numerācijas datu bāzes pārvaldība

Numerācijas datu bāzē veikto darbību skaits 1. ceturksnī sasniedza 1 485 454. NDB nodrošina elektronisko sakaru komersantiem iespēju iesniegt pieprasījumu par numerācijas lietošanas tiesību piešķiršanu, pagarināšanu vai anulēšanu elektroniski un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai - iespēju šos pieprasījumus elektroniski apstrādāt.

 

 

Vizuālā formātā atspoguļota tekstā minētā statistika